Krvavac

Krvavac je malo mjesto smješteno u samom srcu Neretvanske doline u općini Kula Norinska (kod Metkovića) u Republici Hrvatskoj, između gradova Metković i Opuzen.

slika_krvavac2zaglavlje_krvavacslika_krvavac3

O Krvavacu

Zapravo se ne zna točno, niti je igdje zapisano kada se prvi put spominje ime mjesta Krvavca i tko ga mu je i zbog čega nadjenuo.

Pučani koji danas žive u Krvavcu, živjeli su u XIX stoljeću i početkom XX stoljeća u okolnim «brdskim» naseljima najviše poradi najezde gusara koji su harali ondašnjom Neretvom otimajući od naroda sve što su tada imali: Rinjacima, Vrhdesnima, Bagaloviću, Podastinama….

U drugom desetljeću XX stoljeća, mještani već spomenutih okolnih naselja u potrazi za vodom, plodnom zemljom i svim ostalim neophodnim za život, mahom naseljava sadašnje mjesto Krvavac, tako da ono postaje središte bivših naselja i postaje selo. U podacima iz Hrvatskoga državnog arhiva iz vremena Nezavisne države Hrvatske 1941-1943. zapisano je da je prva škola u Krvavcu otvorena 1922., da ju je polazilo 84 muška školska obveznika, 68 ženskih obveznika; što je ukupno 152 polaznika škole, učitelji su bili Marija Gulišija i Božidar Ognjanovac; a 40 nepolaznika, od toga 20 muških i 20 ženskih.

Iz istog izvora mjesto Krvavac spominje se 1880. godine kada je osnovan Kotar Metković koji je tada obuhvaćao dvije općine: Metković i Opuzen. Krvavac je tada spadao pod općinu Opuzen. Iz ovih podataka je vidljivo da je Krvavac kroz povijest oduvijek bio u sastavu izmjenjivih granica Republike Hrvatske.

Po stanovništvu prvi put se spominje Krvavac u popisu stanovništva 31. siječnja 1921. gdje se bilježi 795 stanovnika. Iz popisa stanovnika 1931. godine Krvavac ima 916 stanovnika što pokazuje da u Krvavcu u samo 10 godina plus 121 stanovnik. U Krvavcu su tada živjeli stanovnici slijedećih prezimena: Jelčić, Jerković, Jovica, Vučković, Krstičević, Gnječ, Ujdur, Batinović, Ćendo, Deprandel, Rakić, Marević, Nikolić, Šiljeg ..

Nastavak o Krvavacu na stranici Povijest mjesta Krvavac

Grb i zastava mjesta Krvavac

Grb Krvavac

grb_krvavac

Grb mjesta Krvavac je u obliku starohrvatskog štita podjeljen na dva dijela: Narančasto i bijelo što označava boje (narančasta) Neretvanske doline poznata po mandarinama i bijela boja Dalmacije. Unutar štita su tri znaka koja označavaju crkvu sv. Martina (simbol mjesta Krvavac) križ kao simbol kršćanstva i neretvansku lađu kao simbol Doline Neretve gdje je mjesto Krvavac smješteno. Grb mjesta Krvavac je donio Mjesni odbor Krvavac 2002. godine. Autor grba mjesta Krvavac je Stjepan Gnječ.

Zastava mjesta Krvavac

zastava_krvavac

Zastava mjesta Krvavac je pravokutnog oblika širine 2 puta veće od visine, modro plave podloge, obrubljene zlatnim resama. U sredini zastave je grb mjesta Krvavac. Zastavu mjesta Krvavac je donio Mjesni odbor Krvavac 2002. godine. Autor zastave mjesta Krvavac je Stjepan Gnječ.

Više na: http://zeljko-heimer-fame.from.hr/hrvat/hr-mo.html#hr-du-kn-kr